Installation
Här följer några bilder som exempel på hur installationerna kan se ut.
Den lilla dosan kallas termineringsbox och är ungefär stor som en kortlek. I den slutar kanalisationen och en fiberkabel med två jättetunna fiber blåses in i kanalisationen från närmaste fiberskåp (sk FOS).
På den ena fibern svetsas en terminering (även kallad "pigtail") ihop med fibern som viras in och monteras i ett mellanstycke. Sedan ansluts en villa-patchkabel mellan termineringsboxen och mediaomvandlaren som anpassas till den placering som kunden önskar.

Installation där kanalisationen dragits i befintligt rör inne i väggen till ledig dosa nära vägguttag.

Här har kanalisationen borrats in strax ovanför golvlisten. Då syns kanalisationen knappast alls.

I det här exemplet har kunden förberett för installation i en kattvind där el var framdraget. Om man vill kan man med fördel placera kanalisationen i en kabellist så slipper man ha en orange kanalisations-slang på väggen.
Förberedelser
Innan installation kan ske behöver du som husägare göra några förberedelser och fatta enkla beslut. Fundera därför på till vad du ska använda fibern, dvs vilken infromation ska nå vilken plats i huset för vilket syfte. Vill man t ex ha trådlös kommunikation till mobiltelefoner eller surfplattor så behöver man ha en Router. Den kopplas normalt med nätverkssladd till Mediaomvandlaren som fibersvetsaren sätter upp vilket gör att placeringen av Mediaomvandlaren (och ev Router som oftast hamnar intill) blir viktig för vilka rum i huset som får bäst Wifi-täckning. Olika routrar har olika bra förmåga att nå långt, men är generellt svårt att få trådlös täckning bakom en murstock eller tjocka stockväggar. En TV får också snabbare överföring med nätverkssladd än trådlöst. Så många väljer att placera sina "dosor" centralt i huset eller bakom TVn. Då det måste finnas ett väguttag för el nära dosorna kan även det påverka var man väljer att placera fiberdosorna i huset.
Men, eftersom slangen till första dosan (Termineringsboxen) inte kan böjas snävt i 90 grader utan måste ha mjuka böjar för att fibern ska kunna blåsas in och fungera, så dras slangen oftast in genom en yttervägg men ibland genom golv och trossbotten. Här följer några exempel:
Fastighetsägaren gräver ner sin slang över tomten på lämpligt djup. Passerar schaktet en infart eller det finns risk att man kommer behöva köra in tung trafik som en betongbil över schaktet i framtiden kan man behöva större djup eller lägga slangen i en PEM slang för extra mekaniskt skydd. Ska den bara tåla att gräsklipparen kan köra ovanpå är en decimeter mer än tillräckligt djup, vill man köra bil med släp ovanpå ofta är det bättre med två decimeters djup. Lägg gärna lite sand närmast slangen så minskar risken för skada på slangen ytterligare.

När fastighetsägaren valt vart i huset slangen ska dras och vilken väg, finns möjlighet att gå in genom yttervägg enligt ovan eller genom golv enligt nedan. Viktigt att tänka på är att minimera snäva svängar. Dels ökar friktionen kraftigt så är fiberskåpet långt från huset kanske den inte orkar igenom om det är många eller snäva svängar på slangen. Vi brukar rekommendera att aldrig lägga slangen snävare än en fotboll innan fibern är inblåst i kanalisationsslangen. Om man sedan önskar kan slangen böjas som en handboll när fibern är på plats utan att fibern tar skada.

Vi föredrar att man borrar minst 45 grader nedåt ovanför golvfodret för att undvika snäva svängar på slangen. Lyckas man komma ut nedanför panelen på husets yttervägg blir det lättare att byta panel i framtiden, men man vill undvika att borra in i grunden med träborr. Längs grunden gömmer man helst slangen bakom ett kabelskydd i metall så att kanalisationsslangen inte exponeras av UV-ljus över lång tid, men också inte skadas av en snörslå om man klipper gräs med sådan nära väggen. Kabelskyddet ska gå ned under marknivå där slangen behöver göra en mjuk böj ned i schaktet. Av den anledningen kan schaktet behöva vara lite djupare närmast väggen så att inte böjen blit för tight. Om huset står på berg kan man behöva trä på skyddande slang som tål UV-ljus eller höja marknivån för att ge bättre skydd åt kanalisationsslangen. Väljer man att gå in under huset och upp genom golvet är det viktigt att slangen inte kår igenom golv långt utanför golvlisten.
Det är också viktigt att veta om man har golvvärme eller elkablar i väggar eller under kanten på panelen innan man borrar.