Långö Infrastruktur Ekonomisk Förening är inte en fiberförening. Det är ett företag med bolagsformen ekonomisk förening som bygger och driver en fiberanläggning. Långö Infrastruktur Ekonomisk Förening bildades med syftet att ägas gemensamt av alla bybor på Långö på samma sätt som den samfällighet som vid den tiden planerades, skulle äga och driva VA-anläggningen på Långö. Men samfällighetsbildandet misslyckades och Långö såg ut att bli utan fiber. Beviljade bidrag fick lämnas tillbaka och Långöborna fick åtskilliga miljoner i extra kostnader.
Ett antal lokala företagare beslutade då att bilda den ekonomiska föreningen i alla fall, bygga och driva fiberanläggningen som planerat så att man kan bo och verka på Långöarna på samma villkor som samhället i övrigt. Företagarna gick in som medlemmar i föreningen för att bygga fiber till sig själva, men beslutade att göra det enkelt för alla andra att också ansluta om man vill, men då som kund till den ekonomiska föreningen och till en så låg kostnad att det inte spelar roll om man är bofast eller sommarboende i området.
Man ska inte behöva bo i städer för att arbeta eller driva företag. Det ska gå att bo och verka också i vår vackra skärgård. Man ska inte hamna i utanförskap bara för att man valt att leva nära naturen, utan ha så lika förutsättningar att vara del av samhället som övriga delar av vårt land.
Vi ska inte sitta i knät på andra operatörer. Det kan komma en tid när Sveriges bredbandsnät är nära nog fullt utbyggt och ett fåtal operatörer börjar köpa upp varandra. Från andra branscher har vi lärt oss att då det händer har mindre aktörer blivit klämda och fått försämrade villkor utan chans att påverka. Långö Infrastruktur Ekonomisk Förening ska så långt det är möjligt verka för att möjligheten att byta avtalspartner ska finnas kvar. Det finns just nu minst tre kommunikationsoperatörer inom några hundra meter, som vår infrastruktur kan anslutas till om behov uppstår.
Långö Infrastruktur Ekonomisk Förening ska äga och driva sitt nät själva. Många fiberföreningar bildas för att bygga infrastrukturen, men vill gärna sälja den när den är klar. Vi är ingen fiberföreningen och har slagit fast i våra stadgar att vi ska ha kontroll på vår infrastruktur vilket innebär att vi själva vill äga och driva vår anläggning.
Vår anläggning ska konstrueras och byggas utifrån de förutsättningar som råder på platsen. Finns det ingen standard för viktad kanalisation, men det är den bästa lösningen för de grunda vikar som finns på Långö - då ska vi inte följa standard utan välja det alternativ som tål de påfrestningar och utmaningar som naturen och båtlivet medför.
Trots att vi är en liten spelare på marknaden ska våra kunder få så bra utbud och så bra kvalité som vi kan åstadkomma. Vi är stolta över vad vi skapat hittills och försöker ständigt förbättra vår anläggning ytterligare.
Vi har jobbat aktivt med att skapa bättre kommunikationsinfrastruktur i Misterhults skärgård i över 10 år. Den större delen av det arbetet sker på frivillig basis utan ersättning, men de senaste projekten har blivit så stora att vi behöver ta hjälp av profissionella entreprenörer.
Därför har vi också behövt söka ekonomiskt stöd från såväl privata aktörer som från samhällsaktörer. I några av de projekt som vi driver består finansieringen samtidigt av såväl privata bidrag som bidrag från samhället.
T ex bidrar Oskarshamns Kommun ekonomiskt till ett projekt som bygger fiber mellan Vinö och Bussvik samt mellan Kärrsvik och Mederhult. I vårt största projekt hittills finns det privata bidrag från SKB NU och stöd från Landsbygdsprogrammet 2014–2020,
vilket delvis finansieras med pengar från Europeiska jordbruksfonden för landsbygdsutveckling.